Rezultat iskanja slik za bralna značka logotip

Bralna značka se začne 17. septembra, na dan Zlatih knjig. To je tudi rojstni dan slovenskega pisatelja Franceta Bevka.

Knjige za bralno značko si lahko izberete po lastni izbiri oziroma s pomočjo priporočilnih seznamov (spodaj v priponkah). Z veseljem pa vam bo pri izbiri knjig pomagala mentorica bralne značke in knjižničarka.

Bralna značka se uradno zaključi 2. aprila, na mednarodni dan knjig za otroke in rojstni dan svetovno znanega pravljičarja Hansa Christiana Andersena.

Uživajte v branju!

Priporočilni seznam knjig za BZ 1. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 2. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 3. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ in BT 4. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ in BT 5. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ in BT 6. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 7. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 8. razred

Priporočilni seznam knjig za BZ 9. razred

 

 

Spodbude za branje – srečanje s pisateljem Sebastijanom Pregljem

Učenci 4. in 5. razredov OŠ Dekani so se že 3. septembra 2021 srečali s pisateljem Sebastijanom Pregljem. Avtorja priljubljenih knjig smo povabili z namenom, da učence še dodatno navdušimo za branje in opravljanje bralne značke. Obisk pisatelja je potekal v sklopu programa »Povabimo besedo«, ki ga financira Društvo slovenskih pisateljev in Javna agencija za knjigo.

Pisatelj se je z učenci pogovarjal o tem, kako nastajajo njegove zgodbe in junaki, ki nastopajo v njih. Z učenci se je pogovarjal o zbirki o duhcu Babujanu in o zbirki Zgodbe s konca kamene dobe, ki je dobila že kar nekaj priznanj zlata hruška, pred kratkim pa je pisatelj prejel tudi nagrado večernica za šesto knjigo iz omenjene zbirke. Srečanje smo zaključili z veselo novico o skorajšnjem izidu še zadnje knjige iz te zbirke.

(Financerja programa »Povabimo besedo«)

Spodbude za branje – srečanje s pisateljem Igorjem Karlovškom

Učenci 3. triletja OŠ Dekani so se 17. septembra 2021 – na uradni začetek bralne značke – srečali s pisateljem Igorjem Karlovškom. Po poklicu je odvetnik, a po pogovoru z njim smo izvedeli, da počne in zna še vrsto zanimivih stvari, je praktično vsestranski – alpinist, popotnik, čebelar, ljubitelj matematike, klavirja …

Zadnja leta smo z navdušenjem prebirali njegove knjige, tako učenci kot tudi učitelji, saj sta kar dve knjigi bili na seznamu za Cankarjevo priznanje, knjiga Preživetje in knjiga Pobeg – prva knjiga iz zbirke Ognjeno pleme. Zato smo si želeli v živo spoznati osebo, ki piše tako zgodovinske zgodbe, kot tudi napete pustolovske in kriminalne zgodbe, včasih pa tudi take s težkimi življenjskimi preizkušnjami kot so Gimnazijec, Teci!, Na svidenje, Lara.