Na šoli so v mesecu marcu potekale intenzivne priprave na medobčinski Otroški parlament. Mentorja Jaka Rožac in Sara Tavčar sta skupnosti učencev šole, predstavnikom razredov, predstavila otroški parlament in temo: »Duševno zdravje otrok in mladih«. S pomočjo učiteljev je nastala skupina učencev predmetne stopnje, ki je debatirala na šolskem Otroškem parlamentu. Z izbranimi učenci smo se pogovarjali o duševnem zdravju in jih spodbudili, da razmislijo o vplivu okolja na duševno zdravje, virih (po)moči in spremembah za krepitev razvoja. Učenci so morali pripraviti tudi kratko predstavitev, s katero so se »potegovali« za mesto parlamentarca. Pri tem so se najbolj izkazale tri učenke in sicer učenki 9.a razreda, Katja Bažec in Mia Groznik in učenka 8.a, Špela Šturman. Slednje so se v petek, 22. 3. 2024, udeležile tudi 34. medobčinskega Otroškega parlamenta v Kopru.

Učenci so se zjutraj zbrali v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Istre, kjer so po uvodnem pozdravu po skupinah debatirali o duševnem zdravju in prebranih knjigah (Luzerka, Fejk in Božiček v ušesu) ter pripravili plakat. Po kratki pogostitvi so potekale predstavitve kandidatov in volitve. Na volitvah je  kandidirala tudi naša učenka Katja Bažec in suvereno zmagala ter postala predsednica predsedstva medobčinskega Otroškega parlamenta. Učenci so nato odšli v Pretorsko palačo, kjer je potekalo zasedanje Otroškega parlamenta.

Ponosni smo, da ima Osnovna šola Dekani ponovno (skoraj vsako leto) predstavnika, ki zastopa Občino Koper in se udeleži nacionalnega Otroškega parlamenta v prostorih Državnega zbora RS.

Katja, želimo ti vso srečo pri zastopanju vseh mladih v Ljubljani!

Katjin pogled na to izkušnjo: “Otroški parlament je bil zame precej zanimiva izkušnja, saj sem spoznala nove ljudi in se iz nje veliko naučila. Na začetku me je bilo strah, da se ne bom v redu predstavila, da se bom kaj zmotila, ampak se je na koncu vse zgodilo točno tako kot sem si želela.”