V soboto, 6. 4. 2024, so se tudi prostovoljci Osnovne šole Dekani pridružili vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki je potekala pod okriljem Slovenske filantropije s sloganom Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Odločili so se, da bodo tudi letos urejali površine v okolici šole.

Na delovni akciji so sodelovale štiri učiteljice, študentka, hišnik in osem učencev prostovoljcev. S skupnimi močmi so veliko postorili, pomagalo je tudi prečudovito vreme. Začeli so z urejanjem površine pred vhodom v šolo. Fantje so počistili tlakovane površine z različnimi pripomočki, še posebej so se razveselili puhalnika za listje, s katerim so lahko temeljito odpihnili iglice in drobne kamenčke. Dekleta so medtem urejala kamnita korita in posadila rožice, ki jih je šoli podarila Mestna vrtnarija Koper. Odstranili so tudi plevel, ki je rasel na nezaželenih mestih in odstranili zemljo, ki se je nabrala ob robovih igrišča. Devetošolci so z brusnim papirjem zbrusili zunanje klopi, jih očistili in premazali z zaščito ter jih tako pripravili na barvanje. Ostali učenci so uredili travnate površine za šolo. V bližini čebelnjaka so zasadili rožmarin in uredili zeliščne lonce, tako da so odstranili plevel, dodali zemljo in posadili nova zelišča. Pripravili so tudi semenske kroglice iz humusa in suhe gline, v katere so vstavili sončnična semena, ki jih je podarila Čebelarska zveza Slovenije. Tako bo poskrbljeno za čebele in druge opraševalce. Izdelane semenske kroglice bodo podarili otrokom vrtcev, da se tudi malčki seznanijo s pomenom skrbi za okolje.

           

Na koncu so učenci prejeli zahvalo za opravljeno delo in zasluženo nagrado – pravo Istrsko marendo, ki jo je pripravil skrivni učitelj. Nasmejani in zadovoljni so se »posladkali« in načrtovali nove podvige.

         

   

Več slik v Galeriji slik