NACIONALNI PROJEKT "RASTEM S KNJIGO"
 V šolskem letu 2018/2019 bo že trinajsto leto zapored potekal

nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture "Rastem s knjigo" - 

izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu sedmošolcu.

 

Letos je bila izbrana knjiga pisateljice 

 Nataše Konc Lorenzutti z naslovom Avtobus ob treh. 

Rezultat iskanja slik za avtobus ob treh       

Podarjeno knjigo bodo učenci 7. razreda brali za domače branje.

Vsak sedmošolec prejme zgornjo knjigo ob letnem obisku najbližje splošne knjižnice. Tokrat bo to 2. oktobra 2018. Obisk Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, in sicer Oddelka za mlade bralce, vključuje spoznavanje knjižnično informacijskega znanja, seznanjanje z novejšim mladinskim leposlovjem ter predstavitev avtorjev knjige.
Z vsakoletnim in kontinuiranim izvajanjem projekta, želimo šolarje motivirati k branju slovenskih avtorjev mladinskega leposlovja in spodbuditi njihovo obiskovanje splošnih knjižnic.

V petek, 19. aprila 2019, smo na OŠ Dekani ob zaključku bralne značke in projekta Rastem s knjigo 2018/19 v goste povabili pisateljico Natašo Konc Lorenzutti. Sedmošolci so letos v projektu »Rastem s knjigo« dobili v dar pisateljičino knjigo Avtobus ob treh in so za to priložnost pripravili dva intervjuja zanjo, in sicer enega glede njenega življenja, dela in ustvarjanja in drugega glede vsebine in književnih junakov iz knjige Avtobus ob treh.

Vsi sedmošolci OŠ Dekani (42 učencev) so knjigo Avtobus ob treh prebrali v okviru domačega branja. Uvodna motivacija za branje je bila že v oktobru v Oddelku za mlade bralce, ko je knjižničarka predstavila knjigo in avtorico ter učencem izročila knjigo v dar. Kmalu za tem smo za nadaljnjo spodbudo izvedli skupno branje v razredu in pogovor o prebranem. Po prebrani knjigi so učenci pod vodstvom učiteljice knjigo obdelali pri pouku, poglabljali so se v knjižne junake in njihove življenjske zgodbe. Tudi sami so se preizkusili v pisanju doživljajskih spisov, ki so bili objavljeni v šolskem glasilu Sinji galeb. 


Cilji nacionalnega projekta "Rastem s knjigo" so:

- spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature;

- promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev in mladinskega leposlovja;
- spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic;

- motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Iskanje

Google Apps

Osnovna šola Dekani

Obiskovalci

Na strani je 144 gostov in ni članov .

Pišite nam

Joomla forms builder by JoomlaShine

Osnovna šola Dekani

Dekani 32, 6271 Dekani

E-pošta: info@os-dekani.si

Ravnateljica: Eneja Rožanec

Pomočnica ravnateljice: Mojca Selinšek